Co jeść na diecie bezglutenowej? – produkty glutenowe i bezglutenowe, przepisy

co jest dozwolone na diecie bezglutenowej

Zasady diety bezglutenowej nie są bardzo skomplikowane czy też trudne do zapamiętania, gdyż dieta bezglutenowa, jak jej sama nazwa wskazuje, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających gluten. Wydaje się to banalnie proste, jednak nie zawsze wiemy czym dokładnie jest gluten. W tym artykule tłumaczymy, co można jeść będąc na diecie bezglutenowej i przedstawiamy propozycje przepisów do codziennego jadłospisu.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Gluten to mieszanina białek roślinnych zawartych w produktach zbożowych. W związku z tym dieta bezglutenowa w dużej mierze wiąże się z rezygnacją ze spożywania produktów zbożowych. Warto jednak pamiętać, że produkty te są cennym źródłem węglowodanów i błonnika, który dba o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Dlatego też wraz z rezygnacją ze spożywania glutenu należy zadbać o to, aby w diecie uzupełnić kalorie i składniki odżywcze, które wykluczamy w diecie bezglutenowej.

Warto także wiedzieć, iż dieta bezglutenowa jest nie tylko modnym stylem odżywiania, pozwalającym nieco schudnąć, ale przede wszystkim sposobem żywienia osób chorujących na celiakię. Ta z kolei jest chorobą polegająca na nietolerowaniu przez organizm glutenu. Najczęściej ujawnia się ona w dzieciństwie, jednak często wielu dorosłych, dotkniętych łagodniejszą formą celiakii choruje na nią, nie będąc tego świadomym. Jednak chorzy na celiakię nieprzestrzegający diety bezglutenowej, niezależnie od tego czy robią to celowo, czy też nieświadomie, mogą poważnie uszkodzić swój układ pokarmowy i organy wchodzące w jego skład. Dlatego też tak ważne jest przestrzeganie zaleceń diety bezglutenowej, w szczególności przez osoby chorujące na celiakię.

Warto pamiętać, że lekarze biją na alarm w związku z tym, dla kogo przeznaczone są produkty bezglutenowe i wyraźnie podkreślają, iż odbiorcami takiego sposobu żywienia są przede wszystkim osoby dotknięte celiakią.

Dieta bezglutenowa wyłącznie dla osób z celiakią

Otóż dieta bezglutenowa może przynieść rzeczywiste i wymierne korzyści zdrowotne wyłącznie osobom chorującym na celiakię lub ze zdiagnozowaną alergią na gluten. Nie jest to łatwy sposób odżywiania a eliminacja glutenu w diecie osób, które tolerują go absolutnie bez żadnego problemu, może przyczynić się do występowania poważnych problemów zdrowotnych. Produkty bezglutenowe zawierają dużo mniej białka, witamin z grupy B oraz takich składników mineralnych, jak magnez, żelazo, miedź czy cynk. Dodatkowo dieta bezglutenowa jest bardzo uboga w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit a przy tym bogatsza w tłuszcz i cukier. Dlatego też nie jest zalecane stosowanie diety bezglutenowej bez konkretnych zaleceń lekarskich.

Jakie produkty zawierają gluten?

Tak więc w czym zawarty jest gluten? Jak już wspomniano, gluten jest mieszaniną białek roślinnych zawartych w produktach zbożowych. O ile w dużych sklepach i sieciowych marketach można dość łatwo znaleźć produkty bezglutenowe, o tyle w sklepie osiedlowym w małej miejscowości, możemy mieć z tym spory problem. Dieta nietolerancji glutenu nie jest łatwa do skomponowania. Ponadto eliminując z diety produkty zbożowe, gdzie występuje gluten, należy także pamiętać, aby kalorie i składniki odżywcze systematycznie uzupełniać, dzięki spożywaniu innych produktów. Chcąc uzupełnić w diecie niedobory podstawowych składników mineralnych, jakie zawierają zboża i produkty mączne, warto sięgnąć po kaszę gryczaną, niełuskany ryż lub amarantus, który jednak niestety nie jest jeszcze szczególnie popularny w naszym kraju. Oprócz tego, dietetycy zalecają, aby stosując dietę bezglutenową częściej sięgać po ciecierzycę, soję, soczewicę, sezam, siemię lniane i słonecznik.

Produkty z glutenem

Natomiast produkty zawierające gluten, to w najwyższym odsetku właśnie produkty zbożowe. Największym źródłem glutenu są między innymi pszenica, żyto, jęczmień oraz owies i to właśnie tych produktów należy unikać w diecie bezglutenowej. Jeśli natomiast chodzi o produkty przetworzone, to gluten można znaleźć w każdym pieczywie, na którym nie ma informacji o jego braku. Oprócz tego zawiera go także kasza manna, kuskus czy kasza jęczmienna. Jest on również obecny w ciastach, ciastkach, drożdżówkach, panierkach do mięs i ryb, piwie czy też w zwykłym proszku do pieczenia. Jest to również wszystko, czego nie należy jeść w diecie bezglutenowej, aby pozostać w dobrym zdrowiu.

To co nie jest oczywiste i nie każdy zdaje sobie z tego sprawę to fakt, że niektóre leki przeciwbólowe lub preparaty witaminowe także mogą zawierać gluten. Pułapką jest jednak to, że producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Dlatego też osoby cierpiące na nietolerancję glutenu muszą samodzielnie dokładnie prześledzić cały skład leku, który przyjmują, aby upewnić się, że nie zawiera on nawet śladowych ilości glutenu.

Przedstawiamy produkty bez glutenu

Produkty bezglutenowe można łatwo znaleźć na sklepowych półkach, ponieważ na ich opakowaniach i etykietach widnieje symbol przekreślonego kłosa. Taki drobiazg bardzo ułatwia komponowanie diety w celiakii. Ponadto w przypadku produktów wysoko przetworzonych, należy dokładnie sprawdzać skład, gdyż często zdarza się, iż zamieszczane na nich są informacje typu „może zawierać śladowe ilości glutenu” lub też „w zakładzie stosowany jest gluten”. Dla osób z nietolerancją glutenu nawet tak mała dawka może stanowić ogromne zagrożenie dla zdrowia.

Dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, w szczególności pozbawionego produktów zbożowych, bardzo ważna jest codzienna dawka aktywności fizycznej. Nawet niewielki trening pobudza jelita do pracy i w znaczący sposób wpływa na ich prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto warto starać się, aby produkty zbożowe zawierające gluten zastąpić ich bezglutenowymi odpowiednikami. Zaliczyć można do nich między innymi ryż, proso, grykę, ale także tak zwane pseudozboża, takie jak teff, amarantus czy komosa ryżowa. Natomiast aby skutecznie uzupełnić błonnik w diecie i wspomóc funkcjonowanie jelit, warto włączyć do diety szałwię hiszpańską lub siemię lniane, suszone owoce, orzechy, pestki dyni i słonecznika, sezam oraz mak. Oprócz cennego błonnika produkty te zawierają witaminy z grupy B, żelazo, witaminę E, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dietetycy zalecają również spożywanie takich produktów pozbawionych glutenu, jak tapioka, ziemniaki, rośliny strączkowe, kukurydza, sezam, siemię lniane, maniok, sago, sorgo, orzechy, owoce, ale również owoce i warzywa, które stanowią podstawę każdej zrównoważonej diety. Ponadto w celu uzupełnienia w diecie niezbędnej ilości białka, należy zadbać, aby obecne były w niej spore ilości mięs, ryb a także mleko i przetwory mleczne.

Przepisy na cały dzień do stosowania na diecie bezglutenowej

Jadłospis bez glutenu powinien być dobrze skomponowany, aby dieta mogła pozostać zbilansowana. Potrzeba rezygnacji z produktów zawierających gluten może powodować niedobór innych cennych substancji odżywczych. Dlatego też należy tak komponować jadłospis bezglutenowy, aby wszystkie składniki wykluczone przez niespożywanie glutenu zostały dostarczone do organizmu z innym pożywieniem. Aby pomóc poznać istotę diety bezglutenowej, przedstawiamy przykładowy jadłospis w diecie bezglutenowej.

Na śniadanie proponujemy jajecznicę na maśle z pomidorem i szczypiorkiem. Znakomity posiłek, który doda sił na cały intensywny dzień. Można śmiało przyprawić go do smaku solą i czarnym pieprzem lub też pieprzem ziołowym. Na drugie śniadanie, dwie brzoskwinie i jogurt naturalny. Na obiad przygotujmy ugotowaną kaszę gryczaną, plaster pieczonego schabu i tarte buraczki. To obiad dla wszystkich członków rodziny, który w zasadzie niczym się nie różni od dań osób mogących spożywać produkty zawierające gluten. Prosto i smacznie. Natomiast na kolację sięgnijmy po sałatkę przygotowaną z sałaty, Rukoli, pomidorków koktajlowych, papryki, gotowanej bądź grillowanej piersi kurczaka, z dodatkiem prażonych pestek słonecznika i oliwy z oliwek.

Dieta bezglutenowa, jak każdy inny jadłospis, może niektórym osobom kojarzyć się z monotonnym jedzeniem. Jednak przepisy w kuchni bezglutenowej również bywają niezwykle urozmaicone i pozwalają cieszyć się znakomitym smakiem potraw bez uszczerbku na zdrowiu.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi