Co jest zdrowsze kawa czy herbata?

kawa czy herbata co lepsze

Życie bez porannej kawy i gorącej herbaty w chłodny dzień byłoby niepełne. Stosowane w odpowiedniej ilości nie tylko ogrzewają i pobudzają, ale też mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Warto jednak pamiętać, że przedawkowanie obu napojów może prowadzić do poważnych problemów, o których większość osób nie ma pojęcia.

Czy czarna herbata jest szkodliwa?

Uwielbiamy gorące napoje, szczególnie gdy za oknem zimno i pada śnieg. Wtedy nic nie smakuje tak dobrze, jak szklanka gorącej herbaty. Jednak, którą wybrać? W marketach w Polsce znaleźć już można niemal każdy jej rodzaj. Możemy wybierać spośród herbat liściastych, w torebkach i instant. Dostępne są herbaty czarne, białe, czerwone czy zielone. Pochodzą one z tej samej odmiany rośliny herbacianej, ale różnią się między sobą czasem zbioru, metodą suszenia oraz przetwarzania.

Jeszcze do niedawna najbardziej popularna była herbata czarna. Ma ona spore grono zwolenników nie tylko wśród Polaków, tak naprawdę pije ją cały świat, z mlekiem, bez mleka, z cukrem, gorzką, a nawet z dodatkiem cytryny czy soku. Tworzą ją w pełni sfermentowane herbaciane liście, które zostają poddane więdnięciu, skręcaniu, fermentacji, a po wysuszeniu trafiają do sklepów. Wbrew niektórym opiniom, czarna herbata nie jest szkodliwa, jak mogłoby się wydawać. Badania naukowe wykazały, że jest ona równie zdrowa co zielona. Jest źródłem drogocennych polifenoli, będących przeciwutleniaczami, i teaflawiny przyczyniającej się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym, ostatni z wymienionych związków ma pozytywny wpływ na mózg. Czarna herbata ułatwia trawienie (pobudza wydzielanie soków trawiennych) i zapobiega zawałom serca. Posiada fluor, który zapobiega paradontozie i zapobiega krwawieniu dziąseł. Jest też skutecznym sposobem na próchnicę. Czarna herbata przyspiesza porost włosów, a znajdujące się w jej liściach flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Istnieją przypuszczenia, że picie czarnej herbaty zapobiega chorobie nowotworowej. Poza antyoksydantami w filiżance herbacianego napoju znaleźć można teinę (herbacianą kofeinę). Znana jest również z tego, że pobudza i usuwa pierwsze oznaki zmęczenia.

Warto jednak pamiętać, że mocna herbata szkodzi, gdy pita jest bez umiaru. Nadmiar czarnego napoju oznacza bezsenność, drżenie mięśni, zawroty głowy, kołatanie serca. Zbyt intensywna herbata czarna ma zły wpływ na zdrowie, również z innego powodu. Intensyfikując wydzielanie kwasu solnego może zaszkodzić wrzodowcom. Niektórzy twierdzą, że herbata jest bardziej szkodliwa od kawy, bo z uwagi na znaczną ilość garbników może utrudniać wchłanianie białka i niektórych pierwiastków (na przykład żelaza). Do wad czarnej herbaty należy również fakt, że powoduje ona ciemnienie zębów.

Kawa a zdrowie

Pijąc kawę mało kto myśli o tym, jak działa na zdrowie. Z reguły skupiamy się nad tym, aby wypić ją i poczuć na własnej skórze jej pobudzające działanie. Wiadome jest, że nie można przesadzić z ilością kawy, ma to związek z wpływem kofeiny, która znajduje się w czarnym napoju. Spożycie zbyt dużej ilości kofeiny (powyżej 400 mg dziennie) może prowadzić do nadpobudliwości, przyspieszonego bicia serca, bezsenności. Aby złagodzić działanie pobudzające kawy, można dolać do niej mleka, bądź śmietanki. Poza kofeiną kawa zawiera polifenole, które są antyutleniaczami i zwalczają wolne rodnik odpowiedzialne za stres oksydacyjny. Znaleźć w niej można składniki mineralne i witaminy, takie jak PP.

Na niekorzyść kawowego naparu działa fakt, że ma on właściwości moczopędne, wypłukuje z organizmu cenny magnez, żelazo, wapń. Poza tą kwestią wszystko przemawia za tym, żeby pić kawę przy każdej okazji. Filiżanka małej czarnej ma pozytywny wpływ na wątrobę. Badania naukowe wykazały, że kawa skutecznie chroni przed marskością wątroby i przy okazji działa rozkurczowo na drogi oddechowe. Chorzy na astmę mogą bez obaw sięgać po kawę, pomoże im złagodzić objawy choroby. Poza tym, kawa zmniejszając wydzielanie histaminy ma działanie antyalergicznie. Picie kawy jest w stanie zmniejszyć ryzyko chorób serca i rozwoju cukrzycy typu 2. Hamuje ona procesy prowadzące do demencji i choroby Alzheimera. Polecana jest mężczyznom cierpiącym z powodu impotencji. Wykazano, że kofeina może zapobiegać zaburzeniom erekcji.

Regularne delektowanie się małą czarną może przysłużyć się też osobom walczącym z nadwagą i otyłością, ponieważ kawa przyspiesza spalanie tłuszczu. Biorąc pod uwagę zastosowanie kawy w odchudzaniu, warto przypomnieć o zielonej kawie, która od kilku lat jest jednym z najpopularniejszych środków pomagających schudnąć. Z drugiej jednak strony zielona kawa szkodzi chorym na cukrzycę. Wynika to z tego, że obniża poziom glukozy we krwi, stosowanie jej z lekami na cukrzycę może doprowadzić do znacznej hipoglikemii.

Co jest zdrowsze kawa zbożowa czy herbata?

Pytanie o to, co jest zdrowsze kawa zbożowa czy herbata, to również spory dylemat. Spożywanie zarówno kawy zbożowej, jak i herbaty niesie za sobą pewne korzyści. Już nasze babcie bardzo ceniły kawę zbożową nie tylko za jej smak, ale także za właściwości zdrowotne. Jednak od pewnego czasu kawa zbożowa uważana jest za produkt wellness. Zalecana jest do spożywania w trakcie śniadania, gdyż wspomaga przyswajanie wapnia z pożywienia a oprócz tego jest źródłem białka, węglowodanów i cennego błonnika oraz polifenoli.

Kawa zbożowa to napój niskokaloryczny i absolutnie pozbawiony tłuszczu. Oprócz tego kawa zbożowa pozwala uzupełniać w organizmie poziom magnezu i selenu. Wprawdzie nie zawiera ona ani kofeiny, ani teiny, jednak wykazuje działanie pobudzające organizmu.

Jak to możliwe? Bogactwo węglowodanów wspomaga i pobudza mózg do działania. Po kawę zbożową chętnie sięgają także osoby będące na diecie i pragnące zrzucić nieco kilogramów masy ciała. I choć czarna herbata również jest niezwykle zdrowa, dzięki bogactwu wielu cennych substancji, to jednak kawa zbożowa jest znacznie lepsza.

Wspomnieliśmy, że czarna herbata spożywana w nadmiarze może szkodzić osobom zmagającym się z niektórymi schorzeniami układu pokarmowego. Natomiast kawa zbożowa może być pita bez ograniczeń. nawet przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy czy zmianach chorobowych serca. Kawa zbożowa jest także wskazana dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Dlatego też wyraźnie podkreślamy, że kawa zbożowa jest dużo zdrowszym napojem od herbaty.

Kawa czy herbata – co jest dla nas zdrowsze?

Zarówno kawa, jak i herbata mają swoje mocne i słabe strony. Aby móc czerpać z obu napojów wszystko co najlepsze, należy stosować je z umiarem. Nic w nadmiarze nie służy zdrowiu, nie inaczej jest z kawą i herbatą. Co więcej, w przypadku niektórych dolegliwości warto zrezygnować z picia tego rodzaju napojów. Z całą pewnością nie służą one osobom zmagającym się z bezsennością. Poza tym, niewskazane są w przypadkach tych wszystkich osób, którym zależy na śnieżnobiałym uśmiechu.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi