Czy mrożone warzywa są zdrowe?

mrożonki czy są zdrowe

Mrożone warzywa są dostępne w każdym sklepie spożywczym – od lat są one niezwykle powszechne i popularne. Jednak wciąż zdania dotyczące zawartych w nich wartości odżywczych i ich prozdrowotnego działania są mocno podzielone. Jaka jest prawda? Jakie w rzeczywistości działanie na nasze zdrowie mają mrożone warzywa? Czy warto je jeść, czy też lepiej ograniczyć się do świeżych warzyw, kiedy jest na nie sezon? Na te wszystkie pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym tekście.

Jakie wartości odżywcze posiadają mrożone warzywa?

Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie, czy mrożone warzywa są zdrowe, czy nie? Otóż jak najbardziej. Zarówno mrożonki warzywne, jak i większość innych mrożonek na patelnię są jak najbardziej godne uwagi. Jedynym wyjątkiem są mrożonki zawierające gotowe sosy. Niestety sosy te niejednokrotnie są mocno konserwowane chemicznie i pełne sztucznych wzmacniaczy smaku – i na to trzeba uważać. Jednak odnośnie do kwestii, czy warzywa na patelnie są zdrowe, nie ma żadnych wątpliwości. Eksperci do spraw zdrowia są zgodni: po dokładnym przebadaniu licznych mrożonych warzyw od wielu producentów okazuje się, że zawarte w nich wartości odżywcze niemal w niczym nie ustępują warzywom świeżym. Mrożonki warzywne poddawane są procesowi zamrażania już w kilka godzin od zebrania plonów z pola, to właśnie dzięki temu zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dlatego też mrożone warzywa i owoce są szczególnie cenne jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych produktów jest utrudniony bądź niemożliwy.

Warzywa mrożone a świeże – wskazujemy, które z nich posiadają bogactwo składników odżywczych

W okresie jesienno-zimowym mrożone warzywa mogą być nawet lepsze i bogatsze w składniki odżywcze niż świeże warzywa. Produkty świeże dostępne w sklepach w tym okresie najczęściej z powodu niedoboru słońca pozbawione są wielu cennych witamin. Natomiast mrożonki warzywne dojrzewały w pełnym słońcu, a dzięki szybkiemu zamrożeniu wciąż posiadają bogactwo witamin. Dodatkowo mrożone warzywa są także bardzo wygodne i stanowią wyjątkowe ułatwienie oraz oszczędność czasu dla osób zabieganych, pracujących długo i do późna. Warzywa zamknięte w mrożonkach warzywnych są już oczyszczone i pozbawione wszelkich niepotrzebnych elementów, takich jak liście czy łodyżki – w zależności od warzywa. Dzięki temu czas przygotowywania zdrowych posiłków zostaje znacznie skrócony, a oprócz tego dostępne są one w atrakcyjnych cenach.

Warto też zastanowić się nad tym, co dzieje się z warzywami podczas transportu. Mrożone warzywa po zamrożeniu zachowują pełnię wartości odżywczych, a cały transport przechodzą, będąc w pełni zamrożone, aż do momentu, kiedy w naszych domach decydujemy o ich przyrządzeniu. Jest to możliwe dzięki głębokiemu mrożeniu żywności, które pozwala zachować świeżość i pełnię wartości odżywczych. Natomiast warzywa świeże po zebraniu przechowywane są w magazynach, później przechodzą transport, bardzo często daleki, a przez to czasochłonny, a na końcu trafiają do sklepów, gdzie też spędzają trochę czasu – czy to w magazynie, czy na półce – zanim zostaną kupione. Po drodze raczy się je różnorodnymi chemikaliami, które pozwolą im zachować ładny wygląd i pozorną świeżość. Biorąc pod uwagę wszystkie te fakty, można się pokusić o stwierdzenie, że mrożone warzywa są nawet lepsze i zdrowsze niż ich rzekomo świeże odpowiedniki.

Czy mrożonki są zdrowe?

Mrożone warzywa na patelnie są zdrowe i nie jest to żaden kompromis dla jakości posiłków czy właściwości zdrowotnych. Dlaczego składniki mineralne zawarte w warzywach są ważne? Składniki mineralne, które można znaleźć zarówno w świeżych warzywach, jak i warzywach mrożonych, biorą udział w regulowaniu krążenia, a oprócz tego stanowią materiał budulcowy kości i tkanek, wchodzą w skład insuliny oraz hemoglobiny odpowiedzialnej za przenoszenie tlenu. Widać więc wyraźnie, że rola warzyw, również mrożonych mieszanek warzywnych, jest nieoceniona w naszej codziennej diecie i wyjaśnia, dlaczego jemy owoce i warzywa. Spotkać się można również z nowoczesnymi rozwiązaniami dietetycznymi, jakim jest na przykład dieta z mrożonek. Pokazuje to tylko, jak dobrym i zdrowym rozwiązaniem jest spożywanie mrożonek warzywnych.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi