Dieta lekkostrawna – co jeść, jakie ma zalety i jak wygląda przykładowy jadłospis?

potrawy na diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna jest sposobem żywienia zalecanym osobom borykającym się z kłopotami żołądkowo-jelitowymi. Polecana jest także przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym. Dania lekkostrawne wspomagają pracę układu trawiennego w taki sposób, aby nie był on nadmiernie obciążony. Jest to szczególnie ważne w przypadku różnorodnych problemów trawiennych. Tłumaczymy, co można jeść na diecie lekkostrawnej.

Co to jest dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna jest najczęściej zalecaną przez lekarzy dietą leczniczą w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, w owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy, zapaleniu jelit, przy biegunkach, w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, u osób w podeszłym wieku. Świadczy to o jej wysokiej skuteczności. Głównym celem tej diety jest pokrycie zapotrzebowania energetycznego i zapotrzebowania na składniki odżywcze bez obciążania układu pokarmowego. Oprócz diety lekkostrawnej warto zastanowić się nad innymi dietami, które mogą dopełnić ten sposób żywienia. W celu dopełnienia może być stosowana dieta oczyszczająca z toksyn.

Przykładowy jadłospis w diecie lekkostrawnej

Zarówno w komponowaniu jadłospisu na dietę lekkostrawną na tydzień, jak i na każdy poszczególny dzień, należy bezwzględnie pamiętać, że nie jest to dieta redukcyjna i musi ona spełniać zapotrzebowani energetyczne, czyli być odpowiednio kaloryczna z uwzględnieniem naszego wieku, masy ciała i trybu życia, jaki prowadzimy, a oprócz tego musi dostarczać wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej może wyglądać następująco:

Lekkostrawne śniadanie to płatki jaglane z bananami, malinami lub borówką amerykańską (w zależności od dostępności i sezonu na określone owoce) i zielona herbata. Drugie śniadanie może składać się z pieczywa chrupkiego posmarowanego białym serkiem z chudą wędliną i pomidorem bez skórki. Lekkostrawny obiad to zupa krem z dyni, a do tego pulpeciki. Na podwieczorek sałatka owocowa z nektarynek, mandarynek i suszonych śliwek polana jogurtem naturalnym. Natomiast lekkostrawna kolacja to na przykład gotowane na parze piersi z kurczaka ze szpinakiem i kaszą kuskus.

Co można jeść na diecie lekkostrawnej?

W diecie lekkostrawnej bardzo ważna jest rola błonnika. Pomaga on regulować pracę jelit i wspomaga prawidłowe wypróżnienia. Jest to kwestia o tyle ważna, że w przypadkach chorób układu pokarmowego często występują problemy z zaparciami i biegunkami. Podstawowym i najważniejszym zaleceniem jest całkowita rezygnacja z produktów smażonych i tłustych oraz takich, które nadmiernie pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych lub podrażniają błonę śluzową żołądka. Potrawy lekkostrawne, które dozwolone są na diecie lekkostrawnej, to chude mięso, a więc młoda wołowina, chuda cielęcina, kurczak i indyk, a oprócz tego także ryby – takie jak dorsz, sandacz i sola. Ponadto zalecane potrawy lekkostrawne to również ryż biały, kasza jaglana, kasza manna, ryż jaśminowi i basmati, płatki owsiane, jasne pieczywo – choć lepiej, aby było czerstwe. Zalecany jest także chudy nabiał – jogurty, maślanki, zsiadłe mleko, chudy biały ser, jajka na miękko. Z powodzeniem do posiłków lekkostrawnych można zaliczyć warzywa pieczone lub gotowane, między innymi marchew, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, dynia, sałata oraz miękkie owoce pozbawione skórek i pestek, na przykład jabłka, borówki, pomarańcze, banany, ananasy. Z tłuszczów dozwolone jest masło, oliwa, olej lniany, olej sojowy oraz olej kukurydziany. Z napojów zaleca się wodę mineralną niegazowaną, niesłodzone kompoty z owoców, soki owocowe i niesłodzone koktajle warzywne. Można także sięgać po kisiel i mus owocowy. Z przypraw najkorzystniej będzie stosować majeranek, koperek, pietruszkę, sok z cytryny, cynamon czy też laskę wanilii.

Dieta lekkostrawna zalecana po operacji

Częstym problemem jest żywienie po przebytej operacji. Jest to kwestia, która pomaga również znaleźć lekkostrawny obiad na chory żołądek. I tak z pomocą przychodzi dieta lekkostrawna, która idealnie nadaje się zarówno dla osób starszych, jak i dla tych po przebytej operacji. Udowodniono licznymi badaniami, że stosowanie diety lekkostrawnej po operacji ma znaczący wpływ na przyspieszenie gojenia. Stosowana jest również dieta lekkostrawna po operacji wyrostka oraz dieta lekkostrawna po operacji ginekologicznej. Dzieje się tak, ponieważ organizm nie zostaje nadmiernie obciążony trawieniem. Podaje się mu posiłki lekkostrawne, z którymi układ pokarmowy nie ma najmniejszego problemu. Dzięki temu organizm lekko trawi posiłki i całą siłę oraz koncentrację może skierować na powrót do zdrowia. Oprócz tego stosowanie diety lekkostrawnej gwarantuje dostarczenie do organizmu wszelkich niezbędnych składników odżywczych, które gwarantują szybką regenerację i powrót do pełni sił. Ponadto dieta ta ma na celu odbudowanie sił układu odpornościowego, aby zapobiec nawrotom choroby.

Dieta lekkostrawna dla dzieci

Dzieciom również zdarzają się problemy żołądkowe, a nader często biegunki czy różnego typu zatrucia pokarmowe. W przebiegu tych chorób i dolegliwości również zalecana jest dieta lekkostrawna, także dla dzieci. Zalecana jest także dieta lekkostrawna po rotawirusie. Dieta lekkostrawna dla dziecka rządzi się takimi samymi prawami, jak dieta lekkostrawna dla dorosłych. Jednak ważna jest także konsystencja potraw i ich temperatura w momencie podania. Biorąc pod uwagę upodobania żywieniowe małych pacjentów, nie zawsze mogą się one pokrywać z zaleceniami diety lekkostrawnej. Dlatego też dobrym pomysłem jest stosowanie zup kremów i posiłków w formie purée. Pozwoli to ulepszyć smak, a jednocześnie „przemycić” pewne produkty bez wiedzy dziecka.

Efekty diety lekkostrawnej

Chociaż dieta lekkostrawna nie została stworzona z myślą o redukcji wagi, to jednak niejednokrotnie efekty jej stosowania są właśnie takie, a w szczególności u osób z nadwagą. Ten sposób na zrzucenie kilogramów jest dobry i skuteczny ze względu na to, że dostarcza on ciału wszelkich niezbędnych składników odżywczych i nie zagraża prawidłowemu funkcjonowaniu. Ponadto dzięki diecie lekkostrawnej można uniknąć efektu jo-jo, czyli ponownego wzrostu wagi po zakończeniu diety.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi