Dlaczego warto jeść mango? – właściwości lecznicze i odżywcze, witaminy zawarte w mango

zalety jedzenia mango

Mango jest niezwykle soczyste i słodkie. Dojrzały owoc może stanowić nawet  oddzielny posiłek. Jego jedzenie jest zalecane z uwagi na wysoką wartość odżywczą. Jest ona związana ze znajdującymi się w miąższu mango makro- i mikroskładnikami. Mango jest bardzo dobrym źródłem witamin, które odpowiedzialne są między innymi za właściwości lecznicze owocu. Jest to również dobry pomysł na odchudzanie. Trzeba jednak pamiętać, że poza zaletami, mango ma również wady.

Wartość odżywcza mango

Mango to egzotyczny owoc, który posiada wyjątkowe właściwości. Krajem jego pochodzenia są Indie, gdzie uprawiany jest od wielu tysiącleci. Dziś możemy mówić o 45 gatunkach drzew mangowych.

Woda to podstawowy składnik miąższu mango, stanowi ona aż 83% owocu. To ona sprawia, że mango jest tak soczyste i przy tym niskokaloryczne (60 kcal / 100 g produktu). Między innymi z tego powodu mango to owoc dobry na odchudzanie. Zdecydowanie bardziej kaloryczne jest suszone mango (1/3 szklanki suszonego mango zawiera 160 kalorii), które ma właściwości podobne do świeżego owocu. Poza wodą, mango jest dobrym źródłem węglowodanów, które stanowią solidny zastrzyk energii. Zawiera ono również lupeol, magniferynę i błonnik. Mocną stroną mango, są znajdujące się w miąższu witaminy i minerały, takie jak potas (168 mg / 100 g produktu), fosfor (14 mg), wapń (11 mg), magnez (10 mg), sód (1 mg), żelazo (0,16 mg) i cynk (0,09 mg).

Jakie witaminy zawiera mango?

Spośród wszystkich znajdujących się w mango witamin, na szczególną uwagę zasługuje witamina C (w 100 g miąższu jest jej 36 mg). Pozostałych jest zdecydowanie mniej. Wśród nich znajduje się witamina A, której mango zawiera 1082 IU, czyli więcej, niż sok pomidorowy. Owoc mango to również takie witaminy, jak E (0,90 mg / 100 g), niacyna (0,669 mg), B6 (0,119 mg), ryboflawina (0,038 mg), tiamina (0,028 mg), kwas foliowy (43 µg), witamina K (4,2 µg).

Właściwości lecznicze mango

Mango, dzięki wysokiej wartości odżywczej, wyróżnia się na tle wielu produktów żywnościowych dostępnych w sklepach. To dzięki wymienionym powyżej minerałom, witaminom, i innym cennym składnikom, owoc mango ma wyjątkowe właściwości sprzyjające zdrowiu. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze, zajmujące się wyłapywaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się oraz hamują rozwój komórek nowotworowych, między innymi raka piersi i raka okrężnicy. Warto podkreślić, że składniki mango nie tylko zabijają komórki rakowe, również chronią zdrowe komórki. Działają antywirusowo, antybakteryjnie, przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie.

Mango to owoc, które ma właściwości lecznicze mogące się przydać osobom, u których istnieje groźba rozwoju miażdżycy, zespołu metabolicznego lub cukrzycy. Mimo znajdującego się w nim cukru, przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Jedzenie mango obniża też podwyższony poziom ciśnienia tętniczego i wzmacnia odporność, szczególnie w okresie większej liczby zachorowań czy przeziębień.

Ponadto owoc mango posiada wartość odżywczą, która sprawia, że możliwe staje się wzmocnienie układu nerwowego, lepsze przyswajanie żelaza. Polecany jest chorującym na anemię. Mango przyspiesza przemianę materii i sprawia, że walka z nadwagą jest zdecydowanie prostsza.

Zalety i wady owocu mango

Mango ma wpływ nie tylko na zdrowie. Jest ono bardzo smaczne, sycące i soczyste, dzięki czemu gasi pragnienie. Jak jeść owoc mango? Można je jeść na setki sposobów, dodając do koktajli, sałatek, sernika, a nawet dań mięsnych.

Ponadto mango posiada właściwości, które pomagają pielęgnować urodę. Można je dodawać do domowej roboty kosmetyków. Przygotowana z mango maseczka jest idealna dla tych wszystkich, którzy zmagają się z problemami cery tłustej. Sprawia, że skóra staje się lepiej odżywiona, a widoczność porów jest zmniejszona. Nie oznacza to jednak, że o kosmetykach z mango mogą zapomnieć posiadaczki cery suchej. W ich przypadku sprawdzi się maseczka z miąższu mango i jogurtu naturalnego. Nałożona na kwadrans sprawia, że skóra jest bardziej nawilżona i nawodniona. Mango to owoc mający zalety mogące przydać się do tego, aby odżywić włosy. Sprawia, że kosmyki stają się miękkie, odpowiednio nawilżone.

O ile z miąższu mango otrzymuje się pyszny sok, o tyle pestka mango daje olej o wyjątkowych właściwościach. Aplikowany na paznokcie, wzmacnia je, odżywia, sprawia, że się nie łamią i nie rozdwajają.

Owoc mango, to jednak nie tylko same zalety. Okazuje się, że może on być na przykład przyczyną uczulenia. Szczególnie niebezpieczny jest w przypadku osób, u których stwierdzono uczulenie na niektóre pyłki lub alergeny, znajdujące się w innych produktach spożywczych. Problemem może być też alergia na lateks. U osób, u których występuje uczulenie na mango zauważa się podrażnienie skóry, wysypkę, a usta stają się opuchnięte. U niektórych dochodzi nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Spożywanie mango przez kobiety będące w ciąży

Poza osobami z alergią, z jedzeniem dużych ilości tego owocu powinny wstrzymać się przyszłe matki. Jest to związane ze znajdującą się w miąższu witaminą A, na którą ciężarne są wrażliwe. Warto pamiętać, iż dużo owoców mango spożywanych przez kobiety będące w ciąży, może prowadzić do uszkodzenia płodu.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi