Dlaczego warto pić soki z wyciskarki do owoców?

dlaczego warto pić wyciskane soki

Rozpocznij swój dzień szklanką soku, który dopiero co został wyciśnięty z pomocą wyciskarki do owoców. Sięgając po owocowe soki rano, masz pewność, że Twój organizm otrzyma wszystkie potrzebne mu witaminy i składniki mineralne, które zapewnią energię oraz doskonałą formę na cały dzień.

Oczaruj swoich przyjaciół lub rodzinę, serwując im pyszne koktajle przyrządzone na bazie świeżo wyciśniętego z owoców lub warzyw soku. Idealnie sprawdzają się one na rodzinnym spotkaniu, wspólnym obiedzie czy niezobowiązujących pogaduchach z przyjaciółmi. Taki koktajl to pyszna niespodzianka, która jednocześnie dostarczy nieco zdrowia. Pijąc soki z wyciskarki, wzmocnisz odporność swojego organizmu, a tym samym zapewnisz sobie doskonałą ochronę przed infekcjami. Żyjemy w czasach, kiedy nieustannie towarzyszy nam stres oraz pośpiesz. Nie jest to obojętne dla naszego organizmu. Prowadzi do osłabienia i obniżenia odporności. W efekcie częściej chorujemy. Na szczęście można się skutecznie uodpornić.

zalety soku z wyciskarki

Wystarczy sięgać po soki przyrządzone z pomocą wyciskarki do owoców, aby nasz organizm otrzymał wszystko to, co cenne. Dlaczego lepszym rozwiązaniem jest sięganie po soki z wyciskarki niż jedzenie warzyw oraz owoców w całości? Witaminy, enzymy oraz minerały, które znajdują się w świeżo wyciśniętym soku nasz organizm przyswaja o wiele łatwiej niż te znajdujące się z całych warzywach i owocach. Do tego każda wyciskarka, przygotowując sok, usuwa metale ciężkie, które w efekcie stosowania oprysków znajdują się w owocach. Wielu osobom dużo łatwiej jest sięgnąć po świeży i smaczny sok niż jeść warzywa w całości. Wypicie soku z marchwi, jabłek i buraków jest prostsze niż jedzenie tych warzyw na surowo. Nikt nie jest w stanie zjeść ilości warzyw i owoców, która dostarczy tyle witamin i minerałów, co dwie szklanki soku.

Nasz organizm potrzebuje od trzech do pięciu godzin na strawienie zjedzonych w całości warzyw i owoców. Jednocześnie przyswaja tylko około siedemnastu procent zawartych w nich składników mineralnych i witamin. Nasze ciało o wiele efektywniej wykorzystuje to, co dostaje razem z sokiem. Organizm przyswaja około trzy razy więcej cennych składników odżywczych
zawartych w soku. Jednocześnie robi to o wiele szybciej, bo w ciągu dziesięciu, czasem piętnastu minut. Sięgając po świeżo wyciśnięty sok każdego ranka, błyskawicznie uzupełniamy więc niedobory witamin i minerałów. Jednocześnie nie obciążamy naszego układu trawiennego. W konsekwencji nie czujemy się ociężali. Wyciskarka do soków usuwa z warzyw i owoców włókna, stanowiące ich główny budulec. Dzięki temu proces trawienia przebiega sprawniej i jest mniej obciążający dla organizmu.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi