Jak jeść owoc granatu?

owoc granatu jak go jeść

Owoc granatu jest pyszny i pełen witamin. Jednak sposób jego jedzenia wprowadza wiele osób w konsternację. No bo jak dostać się do pysznych i wartościowych pestek, aby nie rozprysły się po całej kuchni? No i czy jeść je bezpośrednio ze skorupki, czy też może uprzednio jakoś je przyrządzić? Na te wszystkie pytania postaramy się tutaj odpowiedzieć i mamy nadzieję, że dzięki informacjom zawartym w tym tekście jedzenie owocu granatu raz na zawsze przestanie być kłopotliwe.

Jak prawidłowo obrać owoc granatu?

Jest kilka metod i kilka różnych sposobów na to, by obrać granat i dobrać się do jego zdrowego i smakowitego wnętrza. Jednym ze sposobów na obieranie owocu granatu jest tak zwane obieranie granatu w wodzie. Należy odciąć koronę i zamoczyć w zimnej wodzie na 15 minut. Dzięki temu skórki owocu granatu same odejdą od nasion. Nie jest to jednak jedyna metoda na to, jak wyjąć pestki z granatu. Druga metoda wymaga użycia ostrego noża. Obieranie granatu należy rozpocząć od ścięcia góry, jednak tak, aby nie naruszyć warstwy nasion. Następnie wycinamy dół owocu, który wygląda jak charakterystyczna korona owocu granatu. Tym razem jednak nie wycinamy na prosto, a w formę stożka, jednak znów staramy się nie naruszyć warstwy nasion. W dalszej kolejności trzeba znaleźć na powierzchni owocu charakterystyczne „żebra”. Możemy to zrobić, delikatnie wymacując skórkę owocu. Są one stosunkowo łatwe do znalezienia i przybierają formę wybrzuszonych miejsc. Jest to dla nas ważne, ponieważ wybrzuszenia te to miejsca, gdzie wewnątrz owocu granatu nasiona są oddzielone od siebie białymi błonkami. Kiedy „żebra” już zostały odnalezione, to nacinamy wzdłuż nich skórkę owocu przy pomocy ostrego noża. Należy jednak uważać, aby przeciąć jedynie skórkę a nie uszkodzić nasion. Liczba żeber w poszczególnych owocach nie jest stała, jednak najlepiej jest znaleźć i naciąć wszystkie „żebra”. Dalsza część obierania owocu granatu odbywa się już bez noża. Trzeba złapać owoc w obie dłonie i delikatnie, choć zdecydowanie rozłupać go. Powinien dość łatwo pęknąć wzdłuż wcześniej zrobionych nacięć. Jest to moment na usunięcie białych błonek. A jak wyjąć pestki z granatu? Teraz jest to szczególnie łatwe i bez problemu można wyjąć pestki granatu ze wszystkich rozłupanych wcześniej części owocu.

Co jest jadalne w owocach granatu?

Jak w przypadku każdego egzotycznego owocu, tak samo z owocem granatu nie zawsze wiadomo, jaką jego część można zjeść czy wykorzystać do czegoś innego, a jaka jest zupełnie niejadalna i nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Pestki granatu, często inaczej nazywane nasionami granatu, są jadalne. Zawarta wewnątrz owocu biała błona nie jest jadalna i należy się jej pozbyć, gdyż jest zwyczajnie niesmaczna. Również twarda skórka granatu nie nadaje się do jedzenia.

Jak najlepiej jeść granat?

Sposobów na jedzenie owocu granatu jest bardzo wiele i zdecydowanie więcej niż metod na jego obranie. Pestki granatu mogą być jedzone zarówno na surowo, jak i w formie soku. Jeśli jemy surowe nasiona granatu, to doskonale smakują one jako samodzielna przekąska. Można je również dodawać do deserów. Mają przyjemny słodki, jednak nie przykry smak. Dlatego też doskonale komponują się z wszelkimi deserami. Mogą zostać dodane do jogurtu naturalnego bądź też do deseru na bazie serka mascarpone. Pestki granatu są bardzo popularnym dodatkiem do sałatek ze świeżej sałaty. Dodają one przyjemnej słodyczy i chrupkości podczas jedzenia takiej sałatki. Innym pomysłem na przepis kulinarny z granatu jest sałatka z granatem i owocami. W jej skład wchodzi jeden granat, 5–6 soczystych, słodkich mandarynek, jedno kiwi, sok z połówki cytryny i cukier trzcinowy Z nasion granatu można także uzyskać wspaniały sok, który jest nie tylko smaczny, ale także bogaty w wiele witamin i składników odżywczych – i to w najlepiej przyswajalnej przez organizm formie. Ponadto znane jest również wykorzystanie owocu granatu na nalewkę. Jest to metoda zachowująca witaminy, a dająca dodatkowe atrakcje.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi