Jak poprawnie jeść mango?

jak poprawnie jeść mango

Mango coraz częściej gości na polskich stołach. Trudno się temu dziwić, owoc ten ma wyśmienity smak, jest soczysty i posiada kremową konsystencję. Warto jednak wiedzieć, kiedy można je jeść, czyli czym wyróżnia się dojrzały owoc. Mango nie rośnie w naszej strefie klimatycznej, dlatego niektórzy ciągle mają problem z obraniem tego owocu i zastosowaniem go w kuchni.

Jak wygląda dojrzałe mango?

Mango to owoc, który nie rośnie w naszej strefie klimatycznej. Pochodzi z Indii, a do Europy dotarł w XVI wieku. W Polsce jego smak poznaliśmy dość niedawno, długo po bananach i pomarańczach. Dlatego dopiero uczymy się, jak rozpoznać dojrzałe mango. Wiele osób nie wie jeszcze jak obierać, kroić i jeść mango.

Owoc ten rośnie na wiecznie zielonym drzewie, które osiąga nawet 30 metrów wysokości. Masa pojedynczego mango może wynieść nawet 1 kilogram. W miejscu, z którego pochodzi ten owoc, symbolizuje boskich posłańców. U nas kojarzone jest głównie z egzotyką. Jednak aby jedzenie mango mogło być źródłem przyjemności, trzeba wiedzieć, że bardzo ważny jest zarówno wygląd, jak i miękkość owocu. Idąc do sklepu dobrze jest wiedzieć, jak wybrać dojrzałe mango. Niedojrzałe mango jest zielone, później to się zmienia, kolor skórki dojrzałego owocu zależy jednak od odmiany. Można na nim zobaczyć również kolor żółty lub/i czerwony. Kształtem przypomina śliwkę. Dojrzałe mango ma miąższ o kolorze pomarańczowo-żółtym i jest bardzo soczyste. Ponadto posiada kremową konsystencję, dzięki której rozpływa się w ustach.

Jak można określić smak mango?

Mango jedzone jest nie tylko na surowo. Jest ono jednym z najsmaczniejszych owoców na świecie, ale żeby się o tym przekonać, warto poczekać aż dojrzeje. Niedojrzałe mango ma inny smak, niż w pełni dojrzały owoc. Początkowo posiada twardy miąższ, jest kwaśne oraz nie wydziela zapachu. Kiedy można więc jeść mango? Dojrzałe mango zmienia kolor i to jest sygnałem, że także jego smak jest bardziej atrakcyjny niż wcześniej. Gotowy do spożycia owoc ma słodki i miękki miąższ. Po przekrojeniu mango i jego skosztowaniu, wyczuwalny jest w nim aromat terpentyny ze skórką pomarańczy. Niektórzy porównują smak mango do tego, jaki wyróżnia brzoskwinie. Warto wiedzieć, iż owoce egzotyczne, takie jak mango, smakują najlepiej po schłodzeniu w lodówce.

Jak jeść mango, czyli ze skórką czy bez niej?

Mango to owoc, który ma niepowtarzalny smak, ale żeby się do niego dostać, trzeba trochę pogłówkować. Niektórzy zalecają, aby obedrzeć mango ze skórki. Inni, aby usunąć ją za pomocą specjalnego nożyka, który pozwala zachować miąższ w nienaruszonym stanie. Trzeba pamiętać, że mango jest soczyste, zatem w sytuacji, gdy jest bardzo dojrzałe,  obieranie (szczególnie nieumiejętne) może wiązać się z utratą sporej dawki soku.

Trzeci sposób na dostanie się do wnętrza owocu pomija etap obierania. W takim razie jak rozkroić mango? Umyty dokładnie owoc najlepiej kroić nad talerzem, aby nie stracić ani jednej kropli cennego soku. Trzymając owoc w pozycji pionowej, należy odkroić dwa szersze boki mango. Kawałki kładziemy na talerzu skórką do dołu. Następnie miąższ owocu pokroić w kratkę; uważać, by nie przeciąć nożem skórki.

Jak obrać i pokroić mango?

Mango, jako owoc egzotyczny, może sprawiać pewne trudności tym, którzy mają je w rękach po raz pierwszy. Obieranie i krojenie mango odbywa się nieco inaczej niż przywykliśmy w przypadku znanych nam, popularnych owoców – najczęściej owoc najpierw obieramy a dopiero później oddzielamy od pestki. W przypadku mango jest odwrotnie. Wynika to z faktu, że miąższ tego owocu jest bardzo miękki i szczególnie mocno przylega on do pestki. Ale zacznijmy od początku, by wiedzieć dokładnie jak to zrobić i krok po kroku zapamiętać, jak obierać i jak poprawnie jeść mango.

Należy rozpocząć od umycia i osuszenia świeżego mango. Następnie należy odkroić plaster wzdłuż, wielkości mniej więcej 1/3 owocu. Taki sam plaster odkrawamy po obu stronach pestki a więc 1/3 owocu licząc od jego krawędzi. Na wąskiej środkowej części pozostaje niewiele miąższu. Najlepiej jest ten kawałek obrać ze skórki a później obgryźć pestkę lub też delikatnie odkroić nożykiem resztki miąższu. Dwa grubsze plastry należy natomiast nakroić wzdłuż i wszerz tworząc swego rodzaju szachownicę. Nacięcia powinny być głębokie i sięgać aż do skórki. Po ich wykonaniu wywijamy skórkę poprzez delikatnie wciśnięcie w nią kciuków. W ten sposób miąższ rozchyli się na boki ułatwiając dostęp do owocu i tworząc swego rodzaju jeża. Jest to technika jak jeść świeże mango. Powstałego w ten sposób jeżyka można bezpośrednio obgryźć ze skórki lub podobnie jak w przypadku pestki, delikatnie odkroić nożykiem miąższ od skórki. Dzięki temu wiemy nie tylko jak dobrze jeść mango, ale przede wszystkim jak zrobić to wygodnie i nie zmarnować ani odrobiny tego cennego i smacznego owocu.

Z czym najlepiej jeść mango?

Mango jest na tyle smacznym owocem, że nie potrzebuje żadnych dodatków, by stanowić udany posiłek. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, jest w stanie na długo przedłużyć uczucie sytości. Z wiadomych względów mango jest szeroko wykorzystywane w kuchni. W Indiach jest w składnikiem napoju o nazwie lassi, który swój smak zawdzięcza również kefirowi, maślance oraz jogurtowi naturalnemu. Dodaje się do niego też chilli i sól.

U nas mango zazwyczaj jest składnikiem deserów. Używa się je do sałatek i koktajli owocowych.

Z mango można przygotować konfiturę czy sorbet. Znany jest przepis na sernik z mango i białą czekoladą. Jego smak doskonale komponuje się z mięsem i rybą. Polecana jest na przykład sałatka z grillowanego mięsa, mango i ananasa. Nadaje się również do przystawek z łososia. Sporym gronem zwolenników cieszy się też przepis na chutney, którego najważniejszym składnikiem jest właśnie mango.

Jak prawidłowo jeść pestkę mango?

Jak się okazuje, nie tylko miąższ mango jest użyteczną częścią owocu. Również pestka mango jest jadalna. Istnieją kraje, w których z pestek mango wyciska się tłuszcz. Powstałe w ten sposób masło mangowe jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych. Stanowi ono dodatek do jedzenia i wykorzystywane jest w kosmetyce. Może również służyć jako środek na pasożyty. Co więcej, naukowcy z University of Alberta wykazali, że ekstrakt z pestek mango hamuje rozwój wielu szczepów bakteryjnych, m. in. pałeczek Listeria monocytogenes.

Jak często powinniśmy jeść mango?

Mango to owoc, którego 100 g ma 65 kcal. Kalorie te nie powinny nikogo przerażać, bowiem mango jest skarbnicą cennych składników, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego można je jeść codziennie, oczywiście pod warunkiem, że nie będzie to cały owoc.

Co daje jedzenie mango? Owoc mango wyróżniają liczne zalety, to znaczy poza niepowtarzalnym smakiem, mango posiada dużo witaminy C i witamin z grupy B, szczególnie B1, B2, B3. W jego skład wchodzą też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A i E. Wspomnieć warto o znajdujących się w owocu składnikach mineralnych, czyli magnezie, fosforze, potasie, wapniu i miedzi. Miąższ mango to też źródło białka, błonnika, flawonoidów oraz lupeolu, który ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi