Jak samodzielnie zrobić sok z brzozy i w jaki sposób go przechowywać?

pozyskiwanie soku z brzozy

Sok z brzozy, często nazywany także oskołą, od lat jest znanym i cenionym domowym sposobem na wiele dolegliwości. Zyskuje on coraz większą popularność przede wszystkim jako środek służący do zapobiegania nowotworom różnego typu. Jednak to nie wszystko. Sok z brzozy jest także źródłem wielu cennych minerałów i witamin. Przyjrzyjmy się więc dokładniej temu skarbowi natury.

Sprawdzone sposoby pozyskiwania soku z brzozy

Samodzielne pozyskiwanie soku z brzozy nie jest zadaniem łatwym. Tym bardziej w dużych miastach, gdzie o zdrową i dorodną brzozę jest naprawdę ciężko. Jednak nie stanowi to przeszkody do stosowania kuracji z soku brzozowego. Specyfik ten jest powszechnie dostępny w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, a także w dużych marketach na półkach ze zdrową żywnością. Dzięki temu sok z brzozy jest w zasięgu każdego z nas.

Jednak dla osób mieszkających blisko mocno zalesionych terenów, gdzie nietrudno o zdrową brzozę, jest kilka metod i wskazówek, by samodzielnie zaopatrzyć się w sok z brzozy. Kiedy spuszczać sok z brzozy? Przede wszystkim sok z brzozy najlepiej pozyskiwać wiosną, kiedy cała przyroda budzi się do życia. Jest też kilka metod na to, jak uzyskać sok z brzozy. Może to być sok z liści brzozy bądź też sok z kory brzozy. Ponadto sok może przybierać różne formy. Nadaje się do spożycia jako świeży sok z brzozy, natomiast jeśli planujemy jego dłuższe przechowywanie, to zalecane jest pasteryzowanie soku z brzozy lub przechowywanie go jako wino z soku brzozy albo sok z brzozy – nalewka.

Przede wszystkim, by pozyskać sok z brzozy, potrzebne jest co najmniej kilkuletnie drzewo o grubych gałęziach. Takie drzewa najczęściej są zdrowe i zawierają dużo soku. Aby to sprawdzić, należy naciąć korę. Jeśli ukaże się kropelka, to jest to znak, że pozyskiwanie soku z brzozy z tego konkretnego drzewa jest możliwe. I co wtedy? Jak uzyskać sok z brzozy? Po znalezieniu odpowiedniego drzewa ściąganie soku z brzozy odbywa się poprzez wywiercenie w nim niewielkiego otworu i włożenie do niego rurki. Rurka jest potrzebna, aby sok mógł przez nią wyciekać prosto do podstawionego przez nas naczynia. Takie pozyskiwanie soku z brzozy nie jest procesem ani łatwym, ani szybkim, gdyż może potrwać nawet dwa dni.

Po zakończonym ściąganiu soku z brzozy należy odpowiednio zadbać o drzewo. Zaleca się, aby pozostały w korze otwór zatkać kołkiem i posmarować dookoła pastą leczniczą. Da to drzewu szansę na regenerację i zapobiegnie jego niszczeniu oraz stopniowej degradacji kory. Podobne do soku z brzozy działanie ma także sok z aloesu, z tą różnicą, że nie jest to nasz rodzimy produkt.

Jak samodzielnie zrobić sok z brzozy i jak go pić?

Ile pić soku z brzozy? Jeśli sok z brzozy ma służyć leczniczo oraz łagodząco w dolegliwościach chorobowych, zalecane jest jego spożywanie przez około 2–3 tygodnie, 3 razy dziennie po ćwierć szklanki. Należy pamiętać, aby w żadnym razie nie podgrzewać soku z brzozy, gdyż już w temperaturze około 40oC zostaje zniszczone większość witamin i składników mineralnych w nim zawartych. Ponadto sok z brzozy nie najlepiej toleruje się z używkami, takimi jak alkohol, a nawet duże ilości czarnej herbaty czy kawy. Dodatkowo lecznicze działanie soku z brzozy może osłabiać spożywanie czekolady, szpinaku, szczawiu, a także mięsa i wędlin. Dlatego też podczas kuracji sokiem z brzozy należy produkty te wykluczyć lub znacząco ograniczyć ich spożycie. Smak soku z brzozy jest dość przyjemny, aczkolwiek specyficzny. Dla tych, którym nie przypadnie on do gustu, można śmiało polecić sok z brzozy z cytryną.

Sposoby na przechowywanie soku z brzozy

Niezależnie od tego, czy pozyskamy go samodzielnie, czy zakupimy w sklepie, przechowywanie soku z brzozy powinno odbywać się w lodówce, w zamkniętej szklanej butelce. Należy jednak pamiętać, aby świeżego soku z brzozy nie przechowywać tak dłużej niż cztery dni. Taka krótka żywotność soku z brzozy wynika z faktu, iż jest on środkiem naturalnym i całkowicie pozbawionym konserwantów. Jeśli chcemy, aby samodzielnie pozyskany sok z brzozy służył nam dłużej, to zalecane jest pasteryzowanie soku z brzozy albo też wykonanie wina z soku brzozy. Można też zrobić sok z brzozy – nalewkę. Nalewkę z soku brzozy można uzyskać poprzez dolanie do świeżego soku z brzozy nieco spirytusu. Zabieg ten nie tylko znacznie wydłuży okres przydatności do spożycia, ale także zakonserwuje i zwiększy przyswajalność zawartych w soku z brzozy składników mineralnych.

Jeśli natomiast mamy do czynienia ze sklepowym sokiem z brzozy, to sprzedawany jest on wyłącznie w szklanych butelkach – takich, w jakich należy go przechowywać, a na etykiecie widnieje szczegółowa informacja o czasie i sposobie przechowywania soku.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi