Jak wybrać najlepsze owoce do wyciskania?

wybór owoców do wyciskarki

Winogrona – Winogrona powinny być pulchne i nie mogą być pomarszczone. Dobrze będzie jeśli są nienaruszone, nie powinien z nich wyciekać sok. Raczej powinny się mocno trzymać łodygi, która powinna wyglądać na zdrową.

Mango – Tutaj szukamy owocu po zapachu wyszukując produktu, który intensywnie i słodko pachnie. Owoce niedojrzałe pachną dużo słabiej. Świeże mango w dotyku jest lekkie, unikać trzeba jednak takich owoców, które są nadmiernie miękkie.

Awokado – Wybieramy owoc, który ma skórkę ciemnobrązową, te z zieloną skórką nie są jeszcze odpowiednie.

Kiwi – Kiwi powinno się lekko ścisnąć ponieważ w ten sposób zobaczymy lekkie ustąpienie w przypadku owoców dojrzałych i słodkich.

Cytryna – Najlepsza będzie ciężka cytryna, która ma gładką i nieco wilgotną skórę. Najwięcej cennych antyutleniaczy będzie w dojrzałym owocu.

Arbuz – Arbuz powinien być ciężki biorąc pod uwagę rozmiar. Skóra powinna być gładka i nie może być ani za jasna ani za ciemna. Na jednej stronie powinno się znaleźć takie miejsce, które kolorem będzie się różnić od całego pozostałego owocu. Może to być miejsce kremowe albo żółtawe.

jak wybierać owoce do wyciskarki

Melon – Warto będzie szukać owoców, których smak będą miały pełny. Jeśli takich owoców chcemy trzeba wybierać taki, który ma ciemny kolor i nie ma białych pasków. Jeżeli melon ma nasiona wtedy trzeba szukać takich z ciemnym kolorem.

Brzoskwinia – Powinna być raczej miękka, i nie powinna mieć żadnych poobijanych miejsc.

Pomarańcza – Wybieramy takie, które maja skórę gładką oraz są twarde i ciężkie biorąc pod uwagę stosunek ich wielkości. Te owoce mają więcej soku niż te, których skórka jest porowata.

Truskawki – Wybieramy takie, które mają twardy owoc i zielone szypułki. Truskawki mogą mieć lekko kwaskowaty smak.

Jabłko – Wybieramy taki owoc, który jest twardy i ma jednocześnie mocny intensywny kolor. Najlepsze będą takie jabłka, które są żółte albo zielone i mają również niewielkie zarumienienie.

Banany – Banan powinien być twardy, ale nie za bardzo, nie jak kamień. Wybieramy owoce jasne, które nie są obite i nie będą miały żadnych uszkodzeń. Warto szukać takich owoców, których trzony w żadnej mierze nie są naruszone.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi