Jak zrobić sok z aronii?

jak pić sok z aronii

Sok z aronii, choć ma bardzo specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, to jednak jest najlepszym i najbogatszym źródłem witaminy C. Witamina ta jest dla nas wyjątkowo cenna w okresie przeziębieniowym, kiedy nasza odporność wymaga dodatkowej pomocy i wsparcia. Dlatego też sok z aronii może stanowić zamiennik dla cytryny dodawanej do herbaty czy też dla suplementów diety w tabletkach, którymi wspomagamy odporność. Podpowiemy, jak przyrządzić sok z aronii oraz jak go spożywać, aby przyniósł nam jak najwięcej korzyści.

Przepis na sok z aronii domowej roboty

Aronia jest krzewem z rodziny różowatych i w naszym klimacie rośnie znakomicie, dając obfite plony w postaci intensywnie czarnych kuleczek. Często można ją spotkać na ogrodach i działkach, a sporadycznie także rosnącą dziko. Owoce aronii jedzone prosto z krzewu nie są szczególnie smaczne. Oczywiście można znaleźć amatorów tego intensywnie cierpkiego smaku, jednak znacznie owoce staną się smaczniejsze po dodaniu cukru i przetworzeniu na sok, dżem czy nawet nalewkę.

Sok z aronii, jak również inne przetwory z aronii, oprócz ogromnego bogactwa witaminy C, która wspomaga w walce z przeziębieniami i grypą, charakteryzują się także działaniem obniżającym ciśnienie, chroniącym przed wolnymi rodnikami oraz wzmacniającym naczynia krwionośne. Oprócz tego sok aroniowy bardzo skutecznie koi nerwy, a ponadto wpływa na dobry wygląd włosów, skóry i paznokci. Jednak jak uzyskać sok z aronii?

Przepis na sok z aronii to 2 kg owoców aronii i około 300 g cukru. Aronia powinna być uprzednio odpowiednio przygotowana, czyli opłukana i oczyszczona z szypułek. Owoce wsypuje się o dużego garnka i wlewa do niego 1,5 szklanki zimnej wody – zapobiegnie to przywieraniu owoców do dna garnka podczas gotowania. Gotowanie powinno się odbywać na dużym ogniu, a owoce wraz z wodą muszą być nieustannie mieszane. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i w ten sposób gotować przez około pół godziny, co chwilę mieszając. Uzyskamy w ten sposób bardzo dużo cennego soku. Po zakończeniu gotowania sok należy zlać przez sito, dodać cukier i w czystym garnku ponownie zagotować, co chwilkę mieszając. Tak powstały syrop można rozlać do butelek bądź słoików. Dla diabetyków można także zastosować wersję soku z aronii bez cukru i po zagotowaniu dosłodzić go miodem bądź stewią. Jak już wspomnieliśmy, spożywanie zupełnie niedosłodzonego soku aroniowego może być uciążliwe. Jest wiele przepisów kulinarnych na sok z aronii, w tym również przepis na sok z aronii bez gotowania. Wtedy aronii nie zalewamy wodą, a jedynie zasypujemy dużą ilością cukru, około 500 g na 2 kg owoców, przykrywamy i odstawiamy. Owoce pozostawione w ten sposób z powodzeniem mogą stać nawet do 48 godzin i w tym czasie wydzielają duże ilości soku, a my nie musimy stać przy piecu, mieszać i zagotowywać. Uzyskujemy więc sok z aronii bez wody. Ponadto możemy przygotować także sok z aronii w sokowniku lub wykonać sok z aronii z sokowirówki. Niezależnie o tego, czy stosujemy metodę z gotowaniem, czy też przy użyciu sokowirówki, możemy wypróbować różne wariacje na temat przygotowywania soku i składników dodatkowych. Przykładowo bardzo dobrze sprawdza się połączenie sok z aronii z liśćmi wiśni lub sok z aronii z liśćmi malin – dodaje to wyjątkowego aromatu. Możemy uzyskać również sok z aronii mrożonej, a z gotowego soku aroniowego możemy wytworzyć także sok z aronii z kwaskiem cytrynowym, sok z aronii z pomarańczą, sok z aronii i malin oraz sok z aronii i jabłek.

Jak można pić sok z aronii?

Sok z aronii dla dzieci – odpowiednio dosłodzony, czy to cukrem czy też miodem – nadaje się znakomicie. Również sok z aronii dla niemowlaka będzie bardzo dobrą metodą na wzmocnienie jego odporności. Sok z aronii na zimę to doskonały zamiennik dla cytryny, więc możemy stosować sok z aronii do herbaty. A ile pić soku z aronii? W zasadzie nie ma tutaj żadnych ograniczeń ilościowych. Sok aroniowy to samo zdrowie, a ewentualny nadmiar witaminy C zostanie z powodzeniem wydalony z organizmu, dlatego też nie ma najmniejszego ryzyka przedawkowania soku. Warto także wspomnieć, że w związku z tym, iż sok aroniowy ze swoim cierpkim smakiem tworzy kontrast dla z natury słodkiego soku z buraków. Warto więc także zainteresować się tym, jak zrobić sok buraczany i w kuracji sokiem z buraków stosować takie właśnie połączenie.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi