Jakie właściwości lecznicze posiada miód gryczany i jak go stosować?

jak stosować miód gryczany

Miód gryczany wyróżnia się smakiem i barwą, która według niektórych nie jest jego najmocniejszą stroną. Ma on jednak również wiele zalet. Miód z gryki posiada doskonałą wartość odżywczą, która sprawia, że produkt ten sprawdza się jako naturalne lekarstwo w wielu stanach chorobowych. Można go dodawać do ulubionych napojów i ciast. Niektórzy ten miód aplikują zewnętrznie, ponieważ wykazuje dobry wpływ na skórę.

Unikalny smak i kolor miodu gryczanego

Miód gryczany uzyskiwany jest z nektaru pochodzącego z kwiatów gryki. Jego wyjątkowość wynika z tego, że jeden kwiat gryki pszczoły mogą zapylić tylko 1 dzień. Popularnością cieszy się miód gryczano-spadziowy, który zawiera 50% miodu z nektaru i 50% miodu ze spadzi, czyli zebranej przez pszczoły wydzieliny mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew.

Konsystencja miodu gryczanego jest początkowo płynna, później ulega on krystalizacji, co jest całkowicie naturalne i co ważne, odwracalne. Miód gryczany ma również wyjątkowy kolor, który zbliżony jest do koloru herbaty. Jest to dobry znak, bowiem wykazano, że istnieje zależność pomiędzy kolorem miodu a obecnością w nim cennych składników. Potwierdzono, że im miód ma ciemniejszą barwę, tym jest zdrowszy. Miód gryczany ma dość silny zapach i ostry, lekko piekący smak, który nie wszystkim odpowiada. Niektórzy uważają, że jest lekko gorzkawy. Dlatego wiele osób miesza miód lipowy i gryczany.

Miód gryczany to produkt wysokokaloryczny

Miód z gryki działa korzystnie na zdrowie, ale próbujący walczyć ze zbędnymi kilogramami powinni pamiętać, że podobnie jak inne miody, jest on produktem wysokokalorycznym. Miód gryczany ma sporo kalorii, w 100 gramach produktu jest 340 kcal. Ich źródłem są cukry proste. Miód ten swoje właściwości zawdzięcza znajdującym się w nim witaminom i składnikom mineralnym. Jest on źródłem witaminy C, witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 i B3. Miód nektarowy gryczany to również kopalnia żelaza, miedzi, magnezu, fosforu, boru, jodu, kobaltu, niklu. Znajdują się w nim enzymy, tj. amylaza, fosfataza, inwertaza. Każdy, kto szuka odpowiedzi na pytanie co lepsze, cukier czy miód, biorąc pod uwagę skład miodu gryczanego, szybko dochodzi do słusznego wniosku, którym z dodatków osłodzić kawę czy herbatę.

Na co pomaga miód gryczany? Wskazujemy jego właściwości lecznicze i zdrowotne

Miód gryczany posiada właściwości antybakteryjne. Specjaliści wykazali, że miód gryczany (obok miodu nawłociowego i nektarowo-spadziowego) jest jednym z trzech miodów wyróżniających się największą aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest na stany zapalne skóry. Goi je, oczyszcza, nawilża oraz odżywia zranione miejsca. Ponadto przyspiesza leczenie ran pooperacyjnych. Jest doskonały na trudno gojące się miejsca, skraca okres zdrowienia po złamaniu kości. Polecany jest osobom, które przeszły poważną chorobę, gdyż ułatwia rekonwalescencję, wzmacnia organizm.

Miód z gryki ma właściwości, które pomagają na problemy ze wzrokiem, słuchem, w stanach osłabienia pamięci. Stosowany jest też w okresach psychologicznego wycieńczenia. Obniża wysokie ciśnienie krwi. Warto po niego sięgnąć, gdy zapada się na przeziębienia. Miód gryczany jest dobry na kaszel, zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci. Wspomaga leczenie chorych, u których zdiagnozowano chorobę serca lub / układu krążenia, ogranicza powstawanie zmian miażdżycowych.

Miód gryczany znajduje zastosowanie w terapii stanów zapalnych nerek i dusznicy bolesnej. Spowalnia proces starzenia się, ma pozytywny wpływ na skórę, którą uelastycznia i wzmacnia. Miód gryczany można nałożyć na bolące stawy. Aplikowany na skórę głowy oczyszcza ją, jest w stanie zminimalizować problem łupieżu. Mogą go spożywać osoby, dla których problemem jest cukrzyca lub wysoki poziom cholesterolu. Daje pozytywne efekty w leczeniu pacjentów z anemią. Spożywanie miodu z gryki sprawia, że rośnie poziom hemoglobiny we krwi.

Jak prawidłowo stosować miód gryczany?

Miód gryczany to samo zdrowie, dlatego warto go dodawać do herbaty, kawy i soków owocowych czy warzywnych. Trzeba jednak wiedzieć, że przed dodaniem miodu należy poczekać aż napój ostygnie. W wysokiej temperaturze miód gryczany traci swoje właściwości lecznicze. Dezaktywacja związków czynnych biologicznie następuje w 45-50o C. Dawka profilaktyczna miodu z gryki to 1-2 łyżki dziennie, tymczasem osoby chore mogą przyjmować 1-2 łyżki miodu gryczanego 3 razy dziennie. Jego cena nie jest wygórowana, dlatego można go uznać za doskonałe lekarstwo. Co więcej, można dodawać go do ciast i na kanapkę.

Miód gryczany sprawdza się w kosmetyce. Jego wpływ na urodę to efekt wysokiej zawartości witaminy C i rutyny. Można przygotować z niego maseczkę na twarz lub dodać do maseczki do włosów. Z miodu gryczanego można przygotować peeling do twarzy i ciała. Wystarczy dodać do niego cukier, który pozwoli usunąć martwy naskórek.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi