Pijemy soki warzywne i owocowe: koktajle i soki

soki warzywne a soki owocowe

Soki oraz koktajle to prawdziwa bomba zdrowotna, eliksiry piękna i młodości. Za ich sprawą jesteśmy w stanie skutecznie odżywiać wszystkie komórki ciała oraz przywracać im witalność, na co pozwala nam duża koncentracja witamin, minerałów i innych składników odżywczych zawartych w sokach i koktajlach.

Soki i koktajle to osobne tematy

Koktajl przygotowuje się w blenderach kielichowych, które dokładnie miksują wszystkie wrzucone do nich składniki, czyli oprócz warzyw i owoców także lód czy orzechy. Dobre blendery będą w stanie sprawić, że całość będzie miała kremową konsystencję i chociaż wyczujemy różne faktury w zależności od składników, będziemy mieli do czynienia z bardzo jednorodną przekąską, która będzie bardzo przyjemna dla podniebienia. Postawienie na koktajl może być dobrym pomysłem, ponieważ jest gęsty i treściwy, dzięki czemu bardzo skutecznie zaspokaja głód, a do tego uwalniane z niego składniki nie trafiają na raz w wielkich ilościach do krwiobiegu, co na przykład w przypadku cukru nie zawsze jest takie pozytywne.

Płynne soki to z kolei czysta dawka zdrowia, pozbawiona prawie wszystkich pektyn i błonnika, których nasz organizm nie trawi. Taka forma sprawia, że wszystko, co w soku się znajduje, po kwadransie już znajduje się w krwi. Trawienie przebiega tutaj w stopniu minimalny, a reszta to wchłanianie. Soki pozwalają na szybkie rozpoczęcie detoksu lub dobry początek dnia.

soki warzywne i soki owocowe

I sok, i koktajl

Soki powinniśmy traktować jako zastrzyk energii i zdrowia, uderzenie z wielką mocą. Są one podstawą specjalnych terapii, które stosuje się w leczeniu nawet bardzo poważnych chorób. Są podawane także osobom przechodzącym rekonwalescencję. Sok to także jedyna sensowna opcja w przypadku osób, które mają problemy z trawieniem. Nie ma w nich błonnika, więc w żaden sposób ich przyjmowanie nie powoduje osłabienia organizmu i nie jest dla niego wymagające. Można za to dzięki niemu szybko się podbudować, zwłaszcza po wysiłku. Koktajle z kolei poleca się osobom przewlekle chorym, zwłaszcza cukrzykom, u których szybkie uderzenie cukrem mogłoby wiązać się z niepożądanymi konsekwencjami. Błonnik w ich przypadku pomaga w normowaniu poziomu cukru we krwi.

Jeśli chodzi o smak i konsystencję, soki zazwyczaj są klarowne, chociaż w przypadku soków z wyciskarek można sterować tą kwestią i przygotować dla siebie sok z dużą ilością błonnika. Koktajle zawsze mają znacznie grubszą strukturę i mocno wyczuwalną konsystencję zależną od tego, jakie składniki są wykorzystywane do ich przyrządzenia.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi