Sokowirówka czy wyciskarka – oto jest pytanie!

wyciskarka a sokowirówka

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Moda na picie soków oraz oczyszczenie organizmu z toksyn jest coraz mocniej zauważalna. Jak wybrać sprzęt do przygotowywania soku?

Jakie urządzenie sprawi, że nasz sok będzie najlepszy pod kątem wartości odżywczych. Dietetycy i lekarze są zgodni. Kluczem do zdrowia będą owoce oraz warzywa. Powinny one stanowić zawsze podstawę naszego żywienia. Jednak trudno będzie przemycić taką ilość warzyw i owoców, by zapełnić organizm cennymi minerałami i witaminami, których potrzebuje. A to wszystkie te składniki są ważne dla działania naszego organizmu. Mało kto będzie w stanie spożyć taką ilość surowców jaka jest zalecana przez specjalistów. Wyciskane soki – bomba w szklance Wydaje się, że najlepsza opcją na dostarczenie cennych składników odżywczych będzie picie soku. Pożywna szklanka soku będzie pełna witamin oraz minerałów dla naszego zdrowia.

Terapia Gersona

Świat ostatnimi czasy chętnie spożywa zielone soki. Stosowane są one w wielu terapiach. Niezwykle skuteczna będzie między innymi skuteczna metoda zwalczania nowotworów doktora Gersona czy też dieta doktor Ewy Dąbrowskiej. Nie bez znaczenia będzie również to, że są to ważne składniki przy leczeniu chemioterapii, gdy nasz organizm ma duże niedobory cennych wartości odżywczych. Działanie będzie silne leczniczo, odkwaszająco oraz oczyszczająco. Problem jednak będzie taki, że te cenne wartości szybko ulegają utlenieniu i będziemy je tracić.

Jak sprawdzić, by wyciskać z owoców i warzyw rzeczywiście wszystko co najlepsze?

Teoretycznie produkt końcowy będzie taki sam, ale od siebie może się różnić znacząco. Tak samo jak w przypadku wszystkich innych sprzętów drobne szczegóły wpływają na jakość produktu. Podstawowa różnica będzie wirówką a wyciskarką będzie taka, że jest tam nieco inna efektywność.

Sokowirówka

Wirówka wykonuje kilka tysięcy obrotów na minutę i ściera tkankę łączną a potem przez siłę odśrodkową odwiruje sok z pulpy. To co zostaje po starciu warzy i owoców będzie ciepłe, a wiec ta obróbka będzie przy wyższej temperaturze i dlatego utleniać się będą cenne składniki takiego soku.

Wyciskarka

Wyciskarka zaś nie będzie ciąć owoców, ale je wyciska a dokładnie tłoczy z przestrzeni międzykomórkowej tkanki łącznej w formie esencji z rośliny. Przy użyciu walców wolnymi obrotami będzie się tworzyć miazga. W ten sposób te najcenniejsze wartości nie będą niszczone. Warzywa oraz owoce, które wyciskamy nie muszą być obrane ze skórki.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi