Świeże soki – źródłem cennych składników odżywczych

soki źródłem składników odżywczych

Nasz organizm potrzebuje enzymów, witamin i składników mineralnych. Ich źródłem mogą być świeżo wyciśnięte soki z warzyw i owoców. W ciągu zaledwie kwadransa nasz organizm otrzyma niezbędne do budowy nowych, zdrowych komórek substancje.

W ciągu każdego dnia z naszego organizmu są usuwane stare komórki, w ich miejsce tworzą się nowe. Proces ten nie przebiega jednocześnie. Do przygotowania jednego litra soku w wyciskarce
potrzebujemy od półtora do dwóch kilogramów owoców lub warzyw. W ciągu jednego dnia zjedzenie takiej ilości jabłek lub marchewki jest bardzo trudne. Znacznie szybciej wypijemy sok przygotowany z takiej ilości składników. Wraz z nimi nie dostarczymy dużych ilości błonnika, ale dużą ilość witamin. Do tego organizm otrzyma je bardzo szybko. Świeżo wyciśnięty sok ma właściwości odkwaszające. Odkwaszając organizm pobudzimy go do efektywnej pracy.

Będziemy odczuwali mniejsze zapotrzebowanie na sen, ranna pobudka nie będzie już problemem. Zyska także nasza skóra: będzie bardziej promienna i rozświetlona. Pijąc świeżo wyciśnięte soki będziemy bardziej optymistycznie nastawieni do życia. W czym przygotowywać soki? Najczęściej przygotujemy je w sokowirówkach, jednak znacznie lepiej sprawdzają się wolnoobrotowe wyciskarki. W sokowirówce nie uda nam się wydobyć soku do końca. Do tego sok z nich jest napowietrzony i ciepły. Powoduje to niszczenie wielu witamin (na przykład witaminy C) i enzymów.

soki a składniki odżywcze

Pozostaje także spora ilość mokrych odpadków. Napowietrzenie soku powoduje, że bardzo szybko się utlenia, ulega także rozwarstwieniu. Dlatego musi zostać wypity natychmiast po przygotowaniu. Korzystając z wolnoobrotowej wyciskarki ślimakowej mamy pewność, że sok będzie zawierał wszystkie cenne składniki. Taki sok możemy wypić od razu po wyciśnięciu, ale w odróżnieniu od tego z sokowirówki możemy go też przechować w lodówce. W zależności od tego, z jakich owoców lub warzyw go przygotujemy, będziemy mogli go przetrzymać od dwunastu do nawet siedemdziesięciu dwóch godzin. Wolnoobrotowa wyciskarka to taka , która wykonuje od siedemdziesięciu do dziewięćdziesięciu obrotów na minutę. Klienci bardzo chętnie wybierają kompaktowe wyciskarki wolnoobrotowe, które zajmują bardzo mało miejsca.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi