W jakiej postaci pić sok z buraka?

jak zrobić sok z buraka

Sok z buraka jest źródłem cennych składników mineralnych, takich jak kwas foliowy, potas, żelazo i inne witaminy. Oprócz tego sok z buraka leczy nadciśnienie czy niedokrwistość. Natura daje nam potężną broń w walce ze współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi. Korzystajmy z tej dobroci jak najczęściej, nawet profilaktycznie, aby cieszyć się doskonałym zdrowiem.

Przepis na sok z buraków

Sok z czerwonych buraków jest szczególnie łatwy do przygotowania. Nie dość, że nie jest to przepis czasochłonny, to nie wymaga on również wiele pracy. Przede wszystkim buraki należy umyć i obrać. Wyjątkiem od tej zasady jest przygotowywanie soku z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej. Wyciskany sok z buraka może być przygotowany z nieobranych buraków, gdyż w wyciskarce i tak wszelkie elementy warzywa poza jego sokiem zostają dokładnie odsączone i stają się odpadkiem bez wartości smakowych i energetycznych. Jeśli jednak uzyskujemy sok buraczany w inny sposób, należy buraki nie tylko obrać, ale także pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kawałki buraka wrzucamy do sokowirówki, dzięki której po chwili otrzymujemy pyszny, wartościowy sok. Jednak jak zrobić sok z buraka bez sokowirówki? Na to również jest metoda. Może nam wtedy posłużyć zwykły blender – i nada się do tego zarówno blender kielichowy, jak i ręczny. Gotowy sok z buraków można przyprawić, na przykład wykorzystując przyprawy podstawowe: sól i pieprz lub też dodając suszone zioła, które dodatkowo urozmaicą smak naszego soku. Doskonale spisują się także połączenia, w wyniku których otrzymujemy sok z marchwi i buraka czy sok z buraka z miodem. Przygotowując sok buraczany, możemy dodać do niego także sok z cytryny i wzbogacić go koperkiem lub pietruszką. Takie połączenia dodatkowo zwiększą zawartość cennych składników mineralnych w soku. Świeży sok z surowych buraków powinien być przechowywany w lodówce, jednak nie dłużej niż dwa dni.

Wśród przepisów na sok buraczkowy znajdziemy również pomysły na sok z pieczonych buraków, koktajl maślano-buraczkowy oraz sok burakowy zaprawiany śmietaną. Nie powinniśmy obawiać się takich połączeń, gdyż tłuszcze zawarte w maśle czy śmietanie dodatkowo wspomagają wchłanianie wielu witamin i cennych składników mineralnych. Aby otrzymać sok z pieczonych buraków, należy obrane i lekko wydrążone warzywa ułożyć na blasze do pieczenia i w wydrążone miejsce nasypać 2–3 łyżki cukru, a następnie piec w piekarniku przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika buraka zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie w wydrążonym miejscu zacznie gromadzić się sok, który śmiało można popijać łyżką. Do przygotowania koktajlu maślano-buraczkowego należy zmiksować maślankę z solą, pieprzem oraz cukrem, a następnie stopniowo dodawać sok z buraka i cytryny. Tak przygotowany napój może posłużyć jako deser lub przekąska w upalny dzień. Natomiast aby otrzymać sok zaprawiany śmietaną, wystarczy do soku buraczkowego dodać ulubione przyprawy i zioła, a następnie dolać śmietanę – i sok gotowy.

Z czym najlepiej łączyć sok z buraka?

Sok z buraków doskonale łączy się z wieloma produktami. Z powodzeniem można przygotowywać go w połączeniu z marchewką, pietruszką, sokiem z cytryny, a nawet szpinakiem. Oprócz tego sok buraczany zawsze warto przyprawić jak każde inne danie. Do tego idealnie nadadzą się klasyczna sól i pieprz ale oprócz tego także wszelkie suszone zioła. Jeśli natomiast przygotowujemy sok z buraków w wyciskarce czy sokowirówce, możemy dodać świeże zioła już na etapie wyciskania soku. Niewiarygodnie wzbogaci to jego smak. Nie powinniśmy także bać się połączenia soku z buraka z jogurtem naturalnym, maślanką czy śmietaną. Może to wyjść wyłącznie na dobre, gdyż tłuszcze zawarte w tego typu nabiale, nawet ich niewielka ilość, wspomagają wchłanianie witamin i składników mineralnych zawartych w soku buraczanym. Jeśli dbamy o swoje zdrowie, spożywając sok z buraków, to warto zainteresować się także tym, jak pić sok z aronii. Jego smak jest całkowicie odmienny od smaku soku buraczanego i może stanowić ciekawą odmianę.

Jak dużo należy pić dziennie soku z buraka?

Sok z czerwonych buraków możemy pić możliwie jak najczęściej. Dzięki swojemu słodkawemu smakowi z powodzeniem zastąpi nam on niezdrowe słodzone napoje gazowane. Możemy wykorzystywać sok z surowych buraków do posiłków lub jako sposób na rozbudzenie zamiast porannej kawy albo też jako samodzielną przekąskę między posiłkami. Ponadto sok buraczany ma bardzo niewiele kalorii, dlatego mimo słodkiego smaku nie działa tucząco i nadaje się nawet dla osób będących na diecie. A ile pić soku z buraka? W zasadzie nie ma w tym względzie ograniczeń. Śmiało można pić sok z buraków nawet kilka razy dziennie, może nam on jedynie pomóc, a z pewnością nie zaszkodzi. Jedynym wyjątkiem są osoby mające skłonność do powstawania kamieni nerkowych, a także diabetycy. Sok z czerwonych buraków nie jest dla nich zabroniony, jednak powinni oni dawkować go nieco ostrożniej. Natomiast szczególnie powinny docenić właściwości soku buraczanego kobiety w ciąży, gdyż zawarty w nim kwas foliowy odgrywa bardzo dużą rolę w rozwoju płodu, a w szczególności jego mózgu i układu nerwowego.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi