Zanim kupisz wyciskarkę do soków

kupno wyciskarki do soków

Wyciskarki do soków, które obecnie cieszą się ogromną popularnością, są całkowicie różne od sokowirówek, które stosowane były przed laty. Do najważniejszych różnic zalicza się jakość uzyskanego soku. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Na czym polega działanie wyciskarek do soków? Czym się kierować podczas ich zakupu?

Wyciskarkę można porównać do znanej i chętnie używanej maszynki do mielenia. Różnica polega na bardzo szczelnym dopasowaniu wałków ślimakowych w przypadku wyciskarki. Wprowadzane są one w ruch na skutek działania napędu elektrycznego lub ręcznego. Na pierwszym etapie przygotowywania soku owoc lub warzywo zostaje wyjątkowo mocno zgnieciony.
Następnie pierwsza część ślimaków bardzo mocno rozdrabnia materiał, z którego przygotowywany jest sok. Dzięki temu wyciskanie jest bardzo efektywne. Na drugim etapie surowiec, który został poddany wstępnemu rozdrobnieniu, przechodzi przez część miażdżącą. Następnie na skutek działania bardzo dużego ciśnienia tłoczona masa zostaje przemieszczona dalej. W trzecim etapie surowiec zostaje dociśnięty wprost na sitko. Różnica odnosi się do temperatury Tym, co pozwala odróżnić wyciskarkę od wirówki jest temperatura pracy.

Wyciskarka charakteryzuje się niską temperaturą, której osiągnięcie możliwe jest na skutek niskich obrotów. Zazwyczaj ich liczba nie przekracza osiemdziesięciu na minutę. Wyciskarka emituje również zdecydowanie mniejszy hałas, który kształtuje się na poziomie około sześćdziesięciu decybeli. Mniejsze jest także zużycie prądu. A w przypadku modeli wyposażonych w korbkę zużycia prądu nie ma w ogóle. Wyciskarki są także bardzo efektywne. Przygotowanie soku wiąże się z powstaniem bardzo małej ilości odpadów. A wszystkie resztki można umieścić na kompostowniku. Rozłożenie wyciskarki do soków naprawdę nie jest trudne (podobnie jak złożenie). W efekcie utrzymanie tego urządzenia w czystości naprawdę nie jest trudne. Sitko wystarczy umyć twardą
szczoteczką, aby było idealnie czyste. Ślimaki płuczemy pod bieżącą wodą.

zakup wyciskarki do soków

Jakość soków przygotowanych z pomocą wyciskarki.

Soki z wyciskarki są bez porównania lepsze od tych z sokowirówki. Przede wszystkim nie napowietrzają się i nie nagrzewają. Nie powstaje również piana. Niska prędkość sprawia, że zachowane zostają wszystkie składniki odżywcze. Z czego można przygotować sok? Z pomocą wyciskarki sok można przygotować nawet z pszenicy oraz jęczmienia. Także takie twarde warzywa,
jak marchew czy buraki nie stanowią żadnego problemu dla wyciskarki. Do soku dodać można też miękkie owoce, a także warzywa liściowe oraz trawy. Bez trudu można przygotować sok z kapusty, szpinaku, mleczu, selera, marchwi oraz pomarańczy. Bezpieczeństwo Wszystkie materiały używane do produkcji wyciskarek do soków są bezpieczne dla ludzkiego organizmu. Najczęściej stosuje się poliwęglan, stal nierdzewną oraz ultem.

Podziel się tym wpisem ze znajomymi